Boodschap van de juryvoorzitter

Tijdens het event rondom de bekendmaking van de winnaars van de Ondernemersprijs Midden-Holland afgelopen maandag 30 januari jl in de Goudse Schouwburg vertelde juryvoorzitter Daniël Westerhuis iets meer over wat de jury belangrijk vind en waar zij op letten in hun beoordeling van kandidaten en genomineerden.

“Jaren geleden ben ik geïnspireerd geraakt door Paul de Blot, hoogleraar business spiritualiteit aan de universiteit Nijenrode. Zijn stelling was dat het bedrijfsleven te vergelijken is met een ecosysteem. Indien een plant geen waarde toevoegt aan zijn omgeving dan gaat een plant dood. Als een bedrijf geen waarde toevoegt aan z’n omgeving dat gaat zo’n bedrijf het spreekwoordelijke hoekje om. De bedrijven die hier vandaag op het podium staan voegen allemaal juist veel waarde toe aan hun omgeving en weten bovendien maatschappelijke veranderingen goed in te bedden in hun organisatie en soms zelfs op maatschappelijke thema’s vooruit te lopen. Daarom zijn het prachtige bedrijven”.

Bij het beoordelen van de bedrijven gaat het lang niet alleen om wie het meeste geld verdient. Als dat zo zou zijn hadden we simpelweg onze juryaccountant Frank van Hoepen van Lansigt naar de bedrijven kunnen sturen en verder niks hoeven doen. Uit alles blijkt dat de bedrijven die vandaag op het podium staan de weg er naar toe voorop stellen en dat belangrijker vinden dan het resultaat.

Wilfried de Jong jij bent een sportman. Jij weet dat iedereen het nog steeds heeft over het WK 1974 en het geweldige wonderschone voetbal van het Nederlands elftal met Johan Cruijff. Terwijl het Nederlands elftal dat WK niet won. Hoe anders is het met het WK van 2022. Waarbij alles draaide om het resultaat en de weg er naar toe van ondergeschikt belang werd gemaakt. Ten eerste is het resultaat niet behaald en ten tweede zal niemand ooit nog over dit Nederlands elftal spreken. Het gaat allemaal om de weg ernaar toe en dus om meer dan alleen om het resultaat. Fijne avond iedereen en een fijn ondernemingsjaar 2023 gewenst.”